Jenni Luhta

Main Content

Taiteilijaesittely
Curricum vitae (pdf)
 

Jenni Luhta (o.s. Markkanen) on helsinkiläinen kuvataiteilija, kuraattori ja elokuvantekijä. Luhta aloitti taideopinnot vuonna 2005 Oriveden Opistossa, josta hän siirtyi Helsinkiin Kuvataideakatemiaan vuonna 2006, valmistuen sieltä kuvataiteen maisteriksi vuonna 2012. Hän on työskennellyt aktiivisesti Helsingin kuvataidekentässä pitämällä n. kymmenen yksityisnäyttelyä ja osallistumalla teoksillaan ja esityksillään lukuisiin näyttelyihin ja tapahtumiin Suomessa sekä ulkomailla. Luhdan taide on kehittynyt perinteisestä kuvataiteellisesta työskentelystä – piirtämisestä, maalaamisesta ja veistämisestä – kohti monivälineellistä ilmaisua.   Luhta on valmistanut digitaalisella kuvankäsittelytekniikalla video-, installaatio- ja elokuvateoksia, joissa painava sisältö, suora ilmaisu ja persoonallinen vilpittömyys ovat yhdistyneet omakuvallisesti. Luhdan ajattelu luotaa hänen teoksissaan niin historian, politiikan, tieteen ja taiteen kuin teologiankin syvyyksiä. 

Vuodesta 2015 Jenni Luhta on tehnyt työtä taiteilijana ja kuraattorina yhteistyössä puolisonsa Lauri Luhdan kanssa. Jenni ja Lauri Luhta ovat yhdessä esittäneet performansseja ja äänitaidetta, pitäneet puheenvuoroja, järjestäneet näyttelyitä ja kuratoineet tapahtumia. Vuodesta 2017 lähtien Luhdat ovat keskittyneet ennen kaikkea kuvataiteellisten elokuvien tuottamiseen kokonaan omin käsin digitaalisella kollaasitekniikalla. Suomen itsenäisyyden 100-vuotispäiväksi valmistui Suomen historian suuria linjoja ja hahmoja käsitellyt Suomen henki (2017, 37 min). Sen eräänlainen epilogi oli Urho Kekkosen persoonaan keskittynyt lyhytelokuva Auttakaa (2018, 5 min). Keväällä 2019, kun tuli kuluneeksi 500 Leonardo da Vincin kuolemasta, Luhdat alkoivat työstää tähänastista pääteostaan Syndafloden (Vedenpaisumus, 2020, 81 min). Kokopitkä, ruotsinkielinen elokuva perustuu Leonardon työpäiväkirjoissa esitettyihin profetioihin ja arvoituksiin, joiden lävitse tekijät tarkastelevat nykymaailman ilmiöitä ja nykykulttuurin kuvastoa. Parhaillaan Jenni ja Lauri Luhta suunnittelevat toista pitkää elokuvaansa Moses. Englanninkielisen teoksen aiheita ovat monoteismin synty ja Sigmund Freud.

Viimeisimmät esiintulot

Lokakuu 2022: Teoksen Mystinen puoliso nettisivusto ja näyttelydokumentaatio vuodelta 2013 uudelleenjulkaistu:
www.jennilauriluhta.fi/mystinenpuoliso
Lokakuu 2022: Jenni ja Lauri Luhta osallistuvat Byzanfest-elokuvafestivaaliin Melbournessa Australiassa teoksilla  Syndafloden ja Panagia.
Syyskuu 2022: Uusi Jenni & Lauri Luhdan Instagram-tili avattu: www.instagram.com/jennilauriluhta/
Elokuu 2022: Uudet Jenni & Lauri Luhdan yhteiset kotisivut avattu: www.jennilauriluhta.fi

Valitut teokset ja kuratoinnit

Syndafloden (Vedenpaisumus)
Kokopitkä elokuva

Valmistui loppuvuonna 2021.

Efter människan (Ihmisen jälkeen)
Lyhytelokuva

Valmistui elokuussa 2020.

Auttakaa
Lyhytelokuva

Valmistui Pihlis Goes Movies -lyhytelokuvakilpailuun huhtikuussa 2018.

Suomen henki
LyhytElokuva

Valmistui Suomen 100-vuotisitsenäisyyspäiväksi 6.12.2017 ja julkaistiin välittömästi elokuvan verkkosivuilla.

Là-bas→ Itse kolmantena: Paikalliset taiteilijat
Kuratointi

Kuva- ja performanssitaiteen tapahtuma, joka järjestettiin Helsingin Kaapelitehtaan Merikaapelihallissa 19.8.2017.

Kätketty kehä
Performanssi

Tehtiin tapahtumassa Là-bas→ Jumala: Kätketty kehä Helsingin Kaapelitehdaan Merikaapelihallissa 25.7.2015.

Raami
Video ja installaatio

Pidettiin yksityisnäyttelynä Huuto Uudenmaankadun galleriassa Helsingissä.

Mystinen puoliso
Videoinstallaatio

Pidettiin yksityisnäyttelynä galleria Oksasenkatu 11:sta Helsingissä marras-joulukuussa 2012.